Přidání vlastního písma ve Windows

Pavel Kovář
20.12.2022 17:03

Přidání nového písma do systému Windows je snadný proces.

Stažení písma

Nejprve si musíte stáhnout písmo, které chcete nainstalovat. Existují různé zdroje pro stažení písem, například internetové stránky typografických designérů, knihovny písem nebo obchody s počítačovými fonty. Písmo se obvykle ukládá jako soubor s příponou .ttf nebo .otf.

Populární knihovnou s fonty k použití zdarma je například Google Fonts. Tato písma můžete navíc bezpečně používat na webových stránkách.

Otevření nastavení písem ve Windows

Začněte přes tlačítko “Start” na spodní liště, kde začněte vyhledávat “Písma”. V seznamu výsledků vyhledávání klikněte na “Nastavení písem”. Otevře se Vám nové okno, ve kterém uvidíte všechna již nainstalována písma dostupná ve Vašem operačním systému.

Správce písem ve Windows

Instalace písma

V okně správce písem klikněte na tlačítko “Přidat písmo”. V novém okně vyberte soubor s písmem, který jste stáhli, a klikněte na tlačítko “Otevřít”. Písmo se objeví v seznamu písem v okně Písma. Nyní je písmo k dispozici pro použití v jakémkoli programu, který podporuje nahrávání vlastních písem.

Poznámka: Některá písma mohou být chráněna autorskými právy a jejich instalace může vyžadovat získání licence nebo souhlasu vlastníka písma. Ujistěte se, že máte oprávnění k instalaci písma, než jej začnete používat.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu