Jak napsat znak procenta % na klávesnici – klávesová zkratka – Windows, MAC

Znak procenta (%) je nepostradatelný v matematice, statistice, finanční analýze a mnoha dalších oblastech. Používá se k označení poměru nebo podílu jako části ze sta, a jeho správné použití může být klíčové pro srozumitelnost a přesnost vašich dokumentů, tabulek a prezentací. V tomto článku vám ukážeme, jak jednoduše a rychle napsat znak procenta na klávesnici pro operační systémy Windows a Mac, bez ohledu na to, zda používáte českou nebo anglickou klávesnici.

Co je to znak procenta a k čemu se používá

Znak procenta (%) se používá k vyjádření poměru nebo procentního udělení mezi dvěma hodnotami. Je nezbytný pro vyjadřování statistických údajů, slev, úrokových sazeb, růstových rychlostí a mnoha dalších finančních a matematických kalkulací.

Jak napsat znak procenta na klávesnici

Znak procenta na Windows

Česká a anglická klávesnice

  1. Pro uživatele Windows: Napsání znaku procenta je stejné na českých i anglických klávesnicích. Jednoduše stiskněte klávesu Shift a bez uvolnění stiskněte klávesu 5. Tato kombinace vytvoří znak procenta (%).

Znak procenta na Mac

Česká a anglická klávesnice

  1. Pro uživatele Mac: I na Mac počítačích je proces identický pro české i anglické klávesnice. Stiskněte Shift a poté klávesu 5 pro vložení znaku procenta.

Tip pro uživatele

V případě, že se snažíte napsat znak procenta v softwaru, který má speciální klávesové zkratky (např. grafický nebo textový editor), ujistěte se, že neexistuje konflikt mezi zkratkami programu a standardními klávesovými zkratkami operačního systému. V takovém případě se může hodit znát alternativní metody vkládání speciálních znaků, jako je použití vkládacího menu symbolů nebo kopírování a vkládání ze zdroje, který tento znak obsahuje.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu