Kuře na paprice na přání Veroniky Arichteva

Tohle je jedno z nejoblíbenějších jídel mého dětství, které když se dobře udělá, stojí opravdu za to! Není náročné časově, ani technicky…zhruba za hodinku máte hotovo, se vším všudy. O recept mě požádala herečka Veronika Arichteva, která si kuře na paprice chtěla dlouhou dobu udělat. A tak jsem pro ni, ale i pro všechny z vás dal dohromady tuhle speciální variaci. Vyzkoušejte a uvidíte, že se z toho stane hit 🙂

Na kuře / 5 porcí
2x kuřecí prso a 2x kuřecí stehno (nebo celé kuře)
3 střední cibule
3 poctivé lžíce sladké mleté papriky
4 lžíce rostlinného oleje
60 g másla
2 až 3 lžíce hladké mouky (pro bezlepek vynechte)
400 ml voda (nebo vývar)
250 ml mléko
150 ml smetana ke šlehání 33 %
sůl, pepř, lžička cukru
kapka citronové šťávy

Kuřecí z obou stran osolte, opepřete a mírně pocukrujte. V kastrolu rozehřejte olej a maso prudce ze všech stran opečte, ať se zbarví do zlatavé barvy. Mezitím si nasekejte cibulku na jemno. Jakmile bude maso opečené, přesuňte ho z kastrolu na chvílí stranou na talíř.

Poté do kastrolu přidejte máslo, cibulku a při střední teplotě ji nechte mírně zbarvit, bude to trvat asi 10 minut. Doplňte mouku, minutu zarestujte, přisypte papriku a taky minutu zarestujte. Základ zalijte studenou vodou, mlékem, přiveďte k varu a rozmixujte.

Omáčku následně ochutnejte, případně mírně osolte a opepřete. Vložte do ní zpátky maso (jedno prso můžete nechat stranou, před servírováním ho jen dopečte a jako bonus nakrájené přidáte na talíř). Kastrol zaklopte a za občasného míchání kuře na paprice duste asi 45 minut, nebo dokud maso nebude jako dort. Podle potřeby přilijte trochu vody nebo mléka, aby omáčka nebyla příliš hustá.

Maso vyndejte z hrnce (pokud chcete, zbavte kůže) a natrhejte. Do omáčky kápněte smetanu na zjemnění a ještě jednou ji rozmixujte, budu krásně nadýchaná. Na závěr do omáčky vraťte maso a naposledy chuť upravte solí, pepřem, případně kapkou citronové šťávy.

Škoda nevědět: Pokud použijete celé kuře, tak skelety a křídla schovejte na vývar, nebo zapečte v troubě a dejte do omáčky pro zvýraznění chuti. Před mixováním je ale vyndejte.

Na servírování
krátké těstoviny / rýže
pár lístků petrželky (není nutné)
2 lžíce smetany ke šlehání

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v dobře osolené vodě. Kuře na paprice rozdělte na porce, pokud máte, tak přidejte plátky pečeného kuřecího prsa, pár lístků petrželky a celé jídlo pro efekt mírně zakápněte smetanou. Přidejte těstoviny a pusťte se do toho. Dobrou chuť! 🙂

Zobrazit více Zobrazit méně
Zavřít reklamu